vrijdag 3 augustus 2007

Spraakverwarring

Noors is nu eenmaal geen wereldtaal en de Noren zijn dan ook best bereid een mondje over de grens te spreken, vooral in toeristische gebieden. Net als in Nederland kun je op school de basisbeginselen van het Engels en Duits bijgebracht krijgen. Tijdens het Noors leren waren we er al achter gekomen dat Duits en Noors soms op elkaar lijken. Dit kan handig zijn, maar ook verwarrend! Zo heb ik tijdens tankstops op de autobahn meerdere keren de medewerkers van het tankstation vrolijk in het Noors begroet. Dat het bij Noren en Duitsers zelf ook tot spraakverwarring kan leiden, blijkt wel uit het volgende voorval.
Een paar dagen geleden gingen we naar de camping, ons toekomstige woonadres, om de post op te halen. De post wordt bewaard bij de receptie annex winkel en aangezien het hoogseizoen is, was het daar gezellig druk. Voor de deur stopte een Duits motorstel. De vrouw verdween richting de toiletruimtes, de man kwam de receptie binnen. “Hallo”, begroette hij monter de Noorse scholier aan de balie, “wij willen graag een huisje of een kamer huren”. Tot zover geen probleem. In een poging om aan de weet te komen of het stel ook behoefte had aan kookgelegenheid, vroeg de baliejongen: “Wollen Sie Kuchen?” Verwondering bij de Duitser. Ergens lijkt hij te begrijpen dat de jongen hem waarschijnlijk geen taart aan het aanbieden is, maar wat dan wel? “Koechen?” stamelt hij terwijl hij de jongen vragend aankijkt. “Ja ehhh”, de jongen wappert wat met zijn handen en krijgt dan een ingeving: "koehke" (koken), “Ahh”, zegt de Duitser, “gucken” (rondkijken). Nou graag, mijn vrouw komt er zo aan. Hij kijkt er tevreden bij. “Ja”, herhaalt de Noor, “koehke”. Ook hij is blij. Stralend kijken ze elkaar aan, ze hebben elkaar begrepen!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo John & Emmy

Wat leuk om jullie weblog te volgen !! We zijn geen bekenden van jullie, maar door even te googlen zijn we op jullie blog terecht gekomen. Wij gaan 1 oktber ook emigreren naar Noorwegen. We gaan wonen in Brevik en WJ gaat werken als timmerman in Kragero, niet ver volgens mij van de plek waar jullie wonen. Het is zo leuk om te lezen hoe het met andere Nederlanders gaat die al zijn verhuisd. Heel erg veel succes met al jullie plannen en geniet van het mooie Noorwegen.

Groeten Gina & WJ Olthuis
www.familieolthuis.blogspot.com

Anoniem zei

heee Emmy ! en John natuurrrlijk ook!

vandaag helemaal jullie weblog gelezen. wat klinkt het allemaal lekker relaxt en eerlijk gezegd ook wel makkelijk.....
en wat schrijven jullie gezellig !
kun je ook ergens wat fotoos plaatsen? ik heb nog een beetje vakantie, dus weet even niets over het werk (is maar goed ook he)
veel succes met wat komen gaat op de camping.

liefs, ank

Anoniem zei

Hoi Norgewians-2b,
heb net stukje geschreven, maar gewist, op eoa manier. Wat ik ongeveer te melden had was:
Dat ik het leuk vind at jullie een Blog bijhouden!
Dat Bijna-40+-wereldkampioen B.R. vast een x met ondergetekende voor een korte trainingsstage langskomt.
Dat ik jullie veel plezier wens in jullie hernieuwde start daar.

Groetjes,
Ivar

Anoniem zei

He lieve Em en john,
nou ook ik heb eventjes'n snelle kijk genomen op jullie weblog...héél erg leuk, en inderdaad zoals 'n eerdere reactie, jij en john schrijven erg gezellig.
het nodigd uit om gauw weer eens verder te lezen.

liefs voor jullie allen
Di.