zaterdag 2 februari 2013

Het volgende station is...


Gouda!


Ehh, Gouda, ligt dat niet in Nederland?
Ja, klopt.
Hè - En Noorwegen dan?
Nou, als we straks in Gouda wonen, dan wonen we dus niet meer in Noorwegen.
Maar jullie hadden daar toch een fantastisch groot huis, met een tuin en uitzicht op de fjord?
We hadden inderdaad een heerlijk huis, maar we speelden al een tijdje met de gedachte om het te verkopen en iets kleiners te kopen.
Oh, ok, is dat een beetje te doen daar, je huis verkopen?
Tja, dat hangt af van waar je woont, maar in zijn algemeenheid kun je zeggen dat we hier een verkopersmarkt hebben. De prijzen stijgen nog steeds en huizen staan gemiddeld niet lang te koop. Bij ons duurde het drie dagen vanaf de eerste bezichtigingsronde tot het sluiten van de (ver)koopovereenkomst.
Lekker zeg. Gefeliciteerd! En wanneer moeten jullie er uit?
We zijn er eind november al uit gegaan. Onze spullen staan voor het grootste gedeelte in de opslag en we huren nu tijdelijk een huis een stukje buiten Larvik, aan de fjord. Wacht, ik laat even een foto zien. Hier:

Mooi daar. Zie je er niet tegenop om straks weer in het drukke Nederland te wonen?
Dat zal inderdaad wel weer even wennen zijn. Maar goed, alles heeft zo z'n voor- en nadelen.
Maar de crisis dan. Mens, je hebt nu een vaste baan met een lekker inkomen en dan verhuis je naar een land waar de werkloosheid met de week verder oploopt en alleen nog maar tijdelijke contracten worden gegeven. Als je überhaupt al werk krijgt, natuurlijk!
Jaja, ik volg nog dagelijks het Nederlandse nieuws, dus ik ken de cijfers. Ruim 92 % van de beroepsbevolking is gewoon aan het werk, toch? Dat is nou ook weer niet zo dramatisch. Die crisis is natuurlijk vervelend, maar aan de andere kant zou je kunnen zeggen dat-ie ook mogelijkheden biedt.
Huh, sorry, dat snap ik niet helemaal.
Nou bijvoorbeeld: hoge huizenprijzen in Noorwegen, lage in Nederland. Voel je 'm een beetje aankomen?
Ohh, dat je veel lagere vaste lasten krijgt enzo, bedoel je dat?
Inderdaad. Je zou eigenlijk kunnen zeggen dat deze verhuizing een schakel is in een plan voor de lange termijn.
Nu ik er nog eens over nadenk, klinkt het wel interessant. Spannend, weer een nieuwe stap. Krijgen we nog wat details te horen?
Zeker, wordt vervolgd!

1 opmerking:

Ans zei

Kon alles verwachten, maar niet dat jullie terug zouden gaan naar Nederland. Jullie hadden allebei een fijne en goede baan. Nu maar hopen dat je snel iets vindt in Nederland en dat je je daar ook weer thuis voelt.
Blijf je blog wel volgen hoor.
Groetjes Ans